tisdag 9 februari 2010

Råd att välja en sko - ovandelen 8 tips.1. Snörningen
Används för att stabilisera foten i skon. om skon inte sitter bra kan det bero på att du kuyter skona på fel sätt. Helst ska du inte känna snörningen överhuvudtaget. Då har du knutit skorna lagom hårt utan att det trycker på någon punkt.

2. Plösen
Den mjuka plösen ska dras upp så att foten skyddas från trycket av skosnörena.
Använd snörningslåset som sitter på plösen för att den ska hållas på plats.

3. Överliggare
Tvärgående band av olika material som tillsammans med skosnörena bidrar till skons struktur och som gör att skon formas efter foten. idén bakom de tre streck som Adidas använder, kom av de tre läderband som företaget använde som som överliggare i början.

4. Hälfodret
Det mjuka hälfodret ska omge hälbenet, hålla foten i en lämplig och förhindra onödiga rörelser i sidled.

5. Tåbox
Främre delen av ovandelen. Om du har en halv centimeters utrymme mellan stortån och skon så blir det lagom. Om du inte kan böja på tårna så är skorna för trånga.

6. Sadel
En typ av mesh som sitter ihop med snörningsöglorna och snörningen så att mittfoten omsluts och fotvalvet stöds.
Om den så kallade sadeln inte smiter åt, kommer inte hälen hållas på plats och foten kommer röra sig i skon vilket orsakar skavsår.

7. Snörningsöglor
Snörningen går igenom snörningsöglorna. Om det trycker på något ställe på foten så kan du hoppa över att snöra den delen.

8. Hälkappa
Hälkappan är väggarna om man jämför löparskon med ett hus. Passformen i en löpsko är inte perfekt om inte hälen hålls på plats. En lagom styv hälkappa ska vara både slitstark och följa hälens rörelse lagom mycket.

( referens en gammal skoguidesbilaga till Runner´s world 06 )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar