onsdag 10 februari 2010

Vad är pronation.

Pronations fot

Vad är pronation?

Pronation är en inåtroterande rörelse. När man springer så faller foten in på insidan, vilket är ett slags belastningssystem för foten och en naturlig rörelse. Det kan ändå vara bra att stabilisera foten då man ofta springer på hårt underlag såsom asfalt och vid löpning belastar foten med ca 3 ggr den egna kroppsvikten. Asfalt är inte riktigt det underlag som foten är gjord för.

Även om man sliter ner sina vanliga gåskor på utsidan, så kan man fortfarande ha en pronation när man springer dvs hur foten sätts i vid en lugn promenad behöver inte säga nåt om hur foten sätts i vid löpning.

Ett lätt sätt att se om en sko är en sk pronationssko är att de brukar ha ett hårdare material på insidan, som ofta är mörkt eller färgat. Generellt sett så har människor med lågt fotvalv eller plattfot en överrörlig fot med varierad pronation. Det finns viss skillnad mellan män och kvinnor när det gäller pronation. Sistnämnda har ofta en framfotspronation medan män har pronationen längre bak.

Om man möter en kund som pronerar kraftigt och vill ha nya skor men aldrig tidigare haft sk pronationsskor kan det vara bra att lite successivt vänja foten med det ökade stöd som pronationsskor ger. Många vanliga löparskor ger bra stabilitet, så det är varken nödvändigt eller att rekommendera att kunden får en riktigt kraftig pronationssko direkt. Foten har under åren vant sig med den pronerande rörelsen, så med för mycket stöd för snabbt kommer förändringen av rörelsemönster med största sannolikhet resultera i smärta och problem med löpsteget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar